Buat Partition Baru Window 7

on Tuesday, December 18, 2012

Ikut gambar di bawah.

Pastu pergi ke Disk Management.

Pilih disk mana nak di bahagikan macam contoh di bawah ni aku ambik D untuk buat partition sebab banyak lagi ruang. Pastu tekan Shrink Volume.

Pastu pilih bape besar saiz dekat partition baru tu. Contoh macam aku punya 20GB, jadi letak 20000.

Masa tgh Shrink Volume tu agak memakan masa sikit. pastu da siap dia akan kuar partition yang hitam tu. 

Pastu tekan kanan kat partition baru tu dan pilih New Simple Volume...

Cuma tukar Assign the following drive letter. Banyak lagi pilihan dari A-Z tapi aku amek X.

Gambar bawah ni cuma tukar Volume Label. Tu letak nama kat partition korang je.

Apabila dah siap nanti dia jadi macam gambar di bawah ni.

Lihat hasilnya. Tengok ada Partition baru dah. =D



credit:http://xlawsknowledges.blogspot.com
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© BlogHancus All Rights Reserved
Get smart with the Thesis Blogger Template from Forblogger.net|Design byBudak Nakal